Okuribito (2008)



Türkçe adı: Gidişler
İngilizce Adı: Departures
Yönetmen: Yojiro Takita
Oyuncular: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryoko Hirosue
IMDB puanı: 8.3
Zeynop puanı: 7


2008 yılı Oskar töreninde çoğu insan gibi en iyi yabancı film ödülünün Vals im Bashir'e gideceğini düşünüyordum, ama sonra Okuribito isimli bir Japon filmi geldi ve ödülü kaptı gitti, bize de filmi izlemek düştü.


Okuribito'nun konusunu kısaca özetlersek, Daigo adlı bir çellist çaldığı orkestranın dağılmasından sonra eşi ile birlikte doğduğu yere geri döner ve orada Gidişler adlı bir şirkette yüksek maaşlı bir iş bulur. İlk olarak seyehat acentasında çalışmaya başlayacağını düşünen Daigo, görevinin aslında bir Nokanshi'nin, yani ölüleri bir sonraki hayata hazırlayan ve defin işlemlerini yapan kişinin yanında çalışmak olduğunu öğrenir. En başta korkarak ve çekinerek başladığı bu iş daha sonra Daigo'ya yaşam ve ölüm hakkında derin bir iç görü sağlamaya başlar.


Gidişler, eli yüzü düzgün, sadece görüntüler ve müzikler için bile izlenebilecek bir film. Film, günlük hayatımızda bize uzakmış gibi görünen ama bir o kadar da korku getiren ölüm fikrini, huzur dolu bir yolculuk olarak sunuyor bize.


Lakin, filmin içine koyulan baba-oğul ve karı-koca ilişkisi, zaman zaman filmin odağını kaybetmesine yol açıyor, ve filmin konusunu toparlaması yer yer zorlaşıyor. Bu parçalar filmin ana metnine yerleştirilmemiş olsa, amaçlanan etkiye daha kolay ulaşılabilirdi.


Sonuç olarak büyük beklentilere girmeden, yine de izlenmesi gereken bir film. Ama eğer ölüm-yaşam hakkında çok etkileyici, hayat değiştirici bir şeyler izlemek istiyorsanız bu film dişinizin kavuğunu doldurmayacaktır. Böyle bir deneyim için sizi Six Feet Under dizisinin 5 sezonuna yönlendirmek isterim.

0 yorum: