Be Kind Rewind (2008)





Türkçe adı: Lütfen Geri Sarın
Yönetmen: Michel Gondry
Oyuncular: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz
IMDB puanı: 6.7
Zeynop puanı: 7.2


Michel Gondry için sinema dünyasının son yıllardaki en yaratıcı yönetmenlerinden biridir desek yalan olmaz sanırım. Eternal Sunshine of the Spotless Mind ile kendini kanıtlayıp, The Science of Sleep'le de bizleri hayal kırıklığına uğratmamıştı kendisi. Bu iki filmde aşk üzerine konuşmuş olan Gondry, Be Kind Rewind'da dostluk, arkadaşlık ve sadakat temalarına odaklanmış.


Mike (Mos Def), DVD çağında ayakta kalmaya çalışan "Be Kind Rewind" (Lütfen geri sarın) adlı bir VHS video dükkanında çalışmaktadır. Dükkanın sahibi Mr.Fletcher (Danny Glover) bir gün ufak bir yolculuğa çıkar ve dükkanı Mike'a emanet eder. Mike'ın, sürekli sorun yaratan, en yakın dostu Jerry (Jack Black) bir elektrik santralının yanında yaşamaktadır. Santralde elektrik akımına maruz kaldığı bir gün dükkana gelir ve tüm video kasetlerin silinmesine sebep olur. Dükkanı ayakta tutmak için Jerry ve Mike kendi imkanlarıyla kasetlerdeki filmleri tekrar çekmeye başlarlar.


Kendimi bir Jack Black sever olarak tanımlayamam, hatta filmlerdeki abartılı hareketleri beni hep rahatsız etmiştir ama bu film için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bu filmde Jack Black bile pek bir sevimli göründü gözüme. Mos Def zaten başlı başına çok sempatik. Diğer sürprizler ise Danny Glover, Mia Farrow ve Sigourney Weaver.


Jerry ve Mike'ın çektiği "sweded" filmler arasında ise ne arasanız var. Ghostbusters'dan King Kong'a, Lion King'den Rush Hour 2'ye kadar pek çok film bu ikilinin elinden geçiyor. İkilinin film çekmekteki yaratılıcıkları ise takdire değer. Bu güzel fikirleri görünce, elinize kamerayı alıp hemen kendinizi sokağa atasınız geliyor.


Bu sıcacık film bize dostlukların önemini, eski mahalle kavramını ve sinemayı neden bu kadar çok sevdiğimizi hatırlatıyor bir kez daha. Doğa üstü öğeler filmdeki gerçeklikle çok iyi bir şekilde harmanlanmış ve hiçbirşey saçma gelmiyor. (bkz.Eternal Sunshine of the Spotless Mind)


Gondry için belki de "Büyülü Gerçekçilik" tarzının sinemadaki kullanıcısı diyebiliriz.
Yani neymiş? Bu filmi izlemeliymişiz
. Evet.