Dan in Real Life (2007)




Türkçe adı: Şamar Oğlanı
Yönetmen: Peter Hedges
Oyuncular: Steve Carell, Juliette Binoche, Dan Cook
IMDB puanı: 7
Zeynop puanı: 6.5


Herkese öncelikle iyi bayramlar dileyerekten bugünkü film yorumuma başlıyorum. Filmimizin adı Dan in Real Life fekat Türkçeye çok alakasız bir şekilde, büyük ihtimalle sinemaya izleyici çekme taktiğiyle, Şamar Oğlanı olarak çevrilmiş. Peki filmin içeriğinin bu üzerinde çok düşünülmüş Türkçe isimle herhangi bir alakası var mı? Hayır yok.


Film için dramatik ögeleri, komedi ögelerine göre daha ağır basan bir romantik-komedi diyebiliriz. Filmi özel yapan ise Steve Carell ve Juliette Binoche gibi iki birbirinden farklı ismi başrole taşıması.


Dan in Real Life, üç kız çocuğu babası dul köşe yazarı Dan'in bir aile buluşmasında kardeşinin sevgilisi Marie'ye aşık olması sonucunda başından geçenleri anlatıyor. Dan eşinin ölümünden sonra aşk meşk olaylarını bir kenara bırakıp kendini kızlarına adamış bir babadır; kızlarını hayatının merkezine oturtması yüzünden ise kimi zaman hayatı onlara zehir eder. Bir kitapçıda tanıştığı ve hemen etkilendiği Marie'nin, erkek kardeşinin sevgilisi olduğunu öğrenmesiyle bir anda hayatı ve duyguları alt üst olur.


Steve Carell için Amerikan TV ve sinema dünyasının yeni komik adamı desek yalan olmaz heralde ama Little Miss Sunshine'da gördüğümüz gibi kendisi dramatik rollerin de başarıyla altından kalkıyor. Bu filmde ise hem komik hem de üzgün adam olmayı aynı anda başarıyor. Juliette Binoche'la ise gerçekten enteresan ama uyumlu bir çift oluşturuyorlar.


Peki filmin kötü yönleri neler? Öncelikle Marie ve Dan'in 10 dakika konuşmayla bu kadar birbirlerine aşık olmaları bir izleyici olarak bana pek inandırıcı gelmedi. İkincisi ise erkek kardeşinin aşık olduğu kızı ayartan Dan'in bize bu kadar sempatik gösterilmesi ve ailenin buna karşı tepkisiz kalması da pek ilginç olmuş. Filmin sonlarına doğru seyirci Dan'e karşı tavır almasın diye erkek kardeşine hikaye örgüsünde hemen acele bir sevgili bulunuyor ve Dan'in yaptıkları ahlaki yönden zararsız şeyler olarak gösteriliyor.


Sonuç olarak, basit bir zaman geçirme filmi. Steve Carell ve Juliette Binoche seviyorsanız izleyin. Aksi takdirde çokta gerekli değil.