Anamorph (2007)





Türkçe adı: Anamorf
Yönetmen: Henry Miller
Oyuncular: Willem Dafoe, Scott Speedman, Clea Duvall
IMDB puanı: 5.8
Zeynop puanı: 6


Blogger'ın sebepsiz sinirlendiren gidişi ve aniden sevindiren geri dönüşünden sonra sinema yazılarımıza devam ediyoruz efenim. Bugunkü filmimiz, başrollerini Willem Dafoe ve Scott Speedman'ın paylaştığı bağımsız bir seri katil filmi olan Anamorph.

Willem Dafoe filmde simetri hastasi bir dedektif olan Stan'i canlandiriyor. Stan 5 sene önce "Eddie Amca" davası adıyla medyada büyük yer bulan bir seri katil davasında çalışmıştır ve bu davada ölen bir genç kız için hala kendini suçlamaktadır. Stan, pişmanlıklar ve saplantılar silsilesi içinde yaşamına devam ederken birden bire yeni bir seri katilin cinayetleriyle, kendini o eski günlerde bulur. Bu seri katil cinayetlerinde "camera obscura" ve "anamorphosis" denilen resim tekniklerini kullanmaktadır. "Anamorphosis"e göre resme bakan kişi ayna benzeri çeşitli aletler kullanarak resme tekrar baktığında, ya da resme bakış açısını değiştirdiğinde resmin apayrı bir halini görmektedir.

Konu gerçekten çok enteresan; "anamorphosis" tekniği de uzun uzun araştırmaya değer. Lakin, ne yazıkki elde bu kadar muhteşem bir malzeme ve süper bir başrol oyuncusu varken, senaryonun zayıflığından ötürü film bekleneni veremiyor. Ortaya atılan pek çok konu bir türlü çözüme ulaştırılmıyor. Filmde gördüğümüz cinayet mahali görüntüleri gerçekten inanılmaz başarılı ve yaratıcı ama filmin başarısı sadece bu görüntülerle ve iç kapatıcı karanlık atmosferin çok doğru bir şekilde yaratılmasıyla sınırlı kalmış.

Bu arada filmin sürprizlerinden birisi de filmde 5 saniye kadar görünen Debbie Harry.

Sonuç olarak film için zaman kaybı diyemeyeceğim çünkü gerçekten çok başarılı sahnelere sahip ama bütüne baktığımızda elindeki konuya yazık etmiş Anamorph. "Çok güzel başladı ama bir türlü sonunu getiremedi" vak'asıyla karşı karşıyayız yine yeni yeniden.