It's a Free World (2007)




Türkçe adı: İşte Özgür Dünya
Yönetmen: Ken Loach
Oyuncular: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Joe Siffleet
IMDB puanı: 7.1
Zeynop puanı: 6.9


İngiliz yönetmen Ken Loach'un gösterime giren son filmi, It's a Free World, Angie (Kierston Wareing) karakterini kendine merkez alarak İngiltere'deki iş bulma sorunu, göçmenlik gibi konulara el atıyor.


Angie kendinin ve oğlunun geleceğini garantiye almak için kendi işini kurmaya karar verir ve arkadaşı Rose ile kötü durumdaki göçmen işçilere iş sağlamaya başlar. İyi niyet temellerine dayanan bu iş zamanla gerçek amacını yitirir ve paranın kokusunu alan Angie, bu özgür, bencil dünyada başka insanların hayatlarını, hayallerini kendi mutlululuğu pahasına kurban eder. Üstleri Angie'yi sömürür, Angie ise intikamını ondan yardım bekleyen ve emeklerinin karşılığını almak isteyen işçilerden alır.


Film bir kadının kendi çıkarları pahasına, mağdurdan sömürene geçişini gerçekçi ve pürüzsüz bir şekilde gözler önüne seriyor.


Bu tarz konulara ilgi duyuyorsanız izleyin, aksi takdirde görsellik ve sinema adına çok ilgi çekici bir film oldugunu söyleyemeyeceğim.

Australia (2008)




Türkçe adı: Avustralya
Yönetmen: Baz Luhrman
Oyuncular: Hugh Jackman, Nicole Kidman, Ray Barrett, Bryan Brown
IMDB puanı: 7.3
Zeynop puanı: 7.1


2. Dünya Savaşı öncesi Avustralya'da geçen filmin başrollerini Nicole Kidman ve Hugh Jackman paylaşıyor. Yönetmen koltugunda ise Strictly Ballroom, Romeo & Juliet ve Moulin Rouge gibi önemli filmlere imza atıp, kendine has bir sinema stili yaratmış olan Avustralya'lı yönetmen Baz Luhrman var.


Avustralya, açılış sekansında bir Luhrman filmi olduğuna dair ip uçlarını veriyor. Fakat film devamında yer yer Luhrman muzipliğini içinde taşısa da daha klasik bir sinema anlatımına dönüşüyor.


Avustralya epik bir hikaye, ama sadece epik hüzünlü bir aşk hikayesi değil. Hatta aslına bakarsanız bir komedi filmi olarak başlıyor, hikaye yerine oturduktan sonra ise dramatik ögeler su yüzüne çıkıyor. Film içinde para hırsından, Avustralya'daki Aborjinlerin zorluklarla dolu yaşamına, ırkçılıktan savaşa, aşktan, bağlanma korkusuna kadar pek çok önemli konuya dokunuyor. Filmin en büyük armağanı ise Nullah rolünü oynayan ve gerçekte de Aborjin kökenli olan küçük aktör Brandon Walters.


Sonuç olarak Avustralya görsellikte sınır tanımayan ve 165 dakikalık uzunluğuna rağmen sıkıcı olmamayı başaran bir film ama kendisine geçtiğimiz 2008 yılının en güzel filmlerinden birisi diyebilir miyiz? Ne yazıkki hayır.