Happiness (1998)


Türkçe adı: Mutluluk
Yönetmen: Todd Solonz
Oyuncular: Jane Adams, Lara Flynn Boyle, Philip Seymour Hoffman, Dylan Baker
IMDB puanı: 7.7
Zeynop puanı: 7.4


Çok çok garip ayrıca da pek absürd ama bir o kadarda gerçek ve inandırıcı bir film Happiness. 1001 film kitabıma göre ölmeden önce izlemem gereken filmlerden birisiymiş kendisi, ben de kitaba olan saygımdan dolayı oturdum izledim, yer yer eğlendim, yer yer iğrendim, şok oldum, şaşırdım. Garip bir duygu ve his cümbüşü yaşadım Todd Solonz'un bu filmini izlerken.


Mutsuz olan fakat mutluluğu farklı yerlerde arayan ve yolları zaman zaman kesişen bir gurup insanı temel alarak, Amerikan toplumunun içinde bulunduğu durumu irdelemeye çalışmış Solonz. Bu küçük örneklem diye adlandırabileceğimiz insan topluluğunda ise saftiriğinden, pedofiline, katilden telefon sapığına ne ararsanız var. Film, izleyicinin ahlaki değerlerini yerle bir etmeye çalışmış. Hostel'i izlerken nasıl bedensel bir iğrenti yaşanılıyorsa Happiness'i izlerken de ruhsal bir iğrenti yaşamak pekala mümkün oluyor. (Özellikle filmdeki baba ve oğulun filmin sonlarına doğru aralarında geçen diyalogda "iyyyy" sesleri oturma odamizda yankilandi)


Sonuç olarak spoiler olmasın diye filmin detaylarına girmeyeceğim ama kendinizi biraz zorlayıp, "challenge" etmek izliyorsanız bu filmi kesinlikle izlemelisiniz.