The Visitor (2007)





Türkçe adı: Ziyaretçi
Yönetmen: Thomas McCarthy
Oyuncular: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira
IMDB puanı: 7.9
Zeynop puanı: 6.5


Bu filme karşı çeşitli beklentilerim vardı. İzleyeceğimi, çok beğeneceğimi, kendimi çok iyi hissedeceğimi, yüzümde de bir gülümseme oluşacağını düşünüyordum. Afişi böyle içimi ısıtmıştı, hem Richard Jenkins'i de bir Six Feet Under hastası olmamdan dolayı çok severim.


Ama ne yazıkki film klişe üstüne klişe yaratarak tüm beklentilerimi ters düz etti. (ters yüz müydü yoksa?)


Filmin konusu şöyle efendim. Bir üniversite profesörü olan Walter, bir konferansta makale sunmak için New York'a gelir. Kendisinin New York'ta senelerdir uğramadığı bir dairesi vardır (bu hiç inandırıcı değil mesela, insanın New York'ta dairesi olur da uğramaz mı hiç?) Evine girdiği zaman içeride kalan iki göçmenle karşılaşır. (Tarık ve Zeynep: ) Evin boş olduğu söylenerek daire onlara kiralanmıştır. Walter bu iki kişiye acır ve New York'ta olduğu sürece onunla kalabileceklerini söyler. Walter karısının ölümünden sonra kendini bir yalnızlık içinde bulmuştur, ve bu iki kişinin yaşadığı sorunların dışında kalamayacaktır. Kaçak göçmenlerle olan bu birlikteliği ona daha önce farkında olmadığı yönlerini de keşfettirecektir.


Film güzel başladı, lakin kör gözün parmağı misali, sürekli Özgürlük Heykeli, Amerikan bayrağı, yok efendim duvarlardaki göçmenleri seviyoruz posterlerini çekerek bariz bir Amerikan eleştrisi yapmaya başladı. Filmlerin yapmaya çalıştığı şeyi seyircinin gözüne soka soka yapması ve izleyiciye hiçbir şey bırakmaması beni hiç mutlu etmemiştir. The Visitor için de durum farklı olmadı. Film uzadıkça uzadı, mesaj verildi bitti ama film bir türlü bitmedi.


Sonuç olarak Richard Jenkins'i hala seviyoruz, ve ne yaparsa izlemeye varız ama The Visitor olmamış. Cık.