La Pianiste (2001)


Türkçe adı: Piyanist
Yönetmen: Michael Haneke
Oyuncular: Isabelle Huppert, Benoit Magimel, Annie Girardot
IMDB puanı: 7.2
Zeynop puanı: 7.6


Haneke yine Hanekeliğini konuşturup çok çok rahatsız edici bir filme imzasını atmış. Peki rahatsız edici olması bir filmin kötü olduğunu mu gösterir? Kesinlikle hayır. Haneke izleyicisini koltuğa çivilemek istemiş, ve Erika gibi çok karşılaşılmayan bir karakteri ekrana getirerek de bunu başarmış.


La Pianiste yani Piyanist filmi Nobel Edebiyat ödüllü Elfriede Jelinek'in aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanmış. Filmdeki ana karakterimiz Erika, konservatuarda piyano öğretmenliği yapan ve annesiyle yaşayan bir kadındır. Babası akıl hastanesinde ölümle pençeleşirken, annesi ise hala ona küçük bir çocuk gibi davranmaktadır. Öğrencilerini aşağıladıkça kendini iyi hisseden Erika'nın ayrıca gizli sadomazoşist eğilimleri vardır. Bir gün bir davette genç ve yakışıklı mühendis Walter'la tanışan Erika genç adamdan hemen etkilenir ve bastırdığı duyguları bu ilişki fırsatı neticesinde su yüzüne çıkmaya başlar. Hem Walter'ı hem de Erika'yı şiddet, aşk, nefret, iğrenme dolu günler beklemektedir artık.


Sinemada şimdiye kadar gördüğünüz bütün sapkın karakterleri bir kenara koyun, Isebella Huppert'in canlandırdığı Erika karakteri sizi şaşkınlıktan kıpırdayamaz hale getirecek bir güç taşıyor. Bu muhteşem oyunculuğunun Huppert'e Cannes Film Festivali dahil pek çok festival ve ödül töreninde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandırması da hiç şaşırtıcı değil.


Sonuç olarak Haneke sinemasını seviyorsanız ve psikanaliz kitaplarında yer alabilecek güçte bir karakter çözümlemesinin bir parçası olup psikolojik rahatsızlık sınırlarınızı zorlamak istiyorsanız kesinlikle izleyiniz.