The Brave One (2007)




Türkçe adı: İçindeki Yabancı
Yönetmen: Neil Jordan
Oyuncular: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Mary Steenburgen
IMDB puanı: 6.9
Zeynop puanı: 6.8

Yönetmen Neil Jordan, Interview With the Vampire (Vampirle Görüşme) adlı filmiyle oyuncu Jodie Foster'da Silence of the Lambs'iyle (Kuzuların Sessizliği) benden hayat boyu olumlu kredi kazanmışlardır. Bu sebeplerden dolayı da bu şahsiyetlerin filmlerini hep olumlu bir bakış açısıyla izlerim ve kendilerinin beni pek hayal kırıklığına uğratmadıklarını da söyleyebilirim.
The Brave One iyi bir yönetmenle iyi bir oyuncunun bir araya gelerek gerçekleştirdikleri bir proje olmuş. Jodie Foster'ın canlandırdığı Erica Bain New York'ta yaşayan bir radyo programcısıdır ve radyo programın da yaşadığı şehri ve deneyimlerini dinleyicileriyle paylaşmaktadır. Mutlu bir hayatı olan Erica nişanlısı David (Naveen Andrews-Lost'un Sayid'i) ile evlenme planları yapmaktadır; hatta düğün davetiyeleri bile hazırdır. Lakin, parkta yaptıkları bir akşam yürüyüşünde çiftimiz 3 kişinin hain saldırısına uğrar. Saldırı sounucu David hayatını kaybeder ve Erica'da kendini komada bulur. Uyandığında, Erica'nın yaşadığı şehirle olan bağı artık sarsılmıştır ve bu travmadan kurtulması ve içinde yeni yeni filizlenen öfke, korku, paranoya gibi duygularla başetmesi pek kolay olmayacaktır.
The Brave One tam bir "vigilante*" filmi. Hukuktan ve adaletten ümidini kesmiş bir kadın kendi bildiği doğrulara göre hareket edip adaleti sağlamaya çalışıyor. Silah kullanmayı bile bilmeyen Erica filmin süresi boyunca gözünü kırpmadan cinayet işleyen bir kadına dönüşüyor. Bu sertleşmesinin sebebi de aslında haksız olmayan bir sebep; en sevdiği kişiyi sebepsiz yere ve aniden kaybetmesi. Hayat ve deneyimlerin insanı değiştirmesi, en sakin kişilerin bile yaşadıkları yüzünden birer katile dönüşebilmeleri de aslında üzerine düşünülmesi gereken bir husus.

Bu arada Jodie Foster filmi alıp tek başına götürmüyor tabi ki. Terrence Howard'da adalet ve yasalar konusunda kendine has düşünceleri olan dedektif Mercer rolünde çok güzel bir performans sergiliyor.

Sonuç olarak yer yer duraklasa da, sıkmadan kendini izletebilen ortalama bir film olmuş The Brave One. Filmin afişine bakınca sanki Jodie Foster'ın kötü adamları kovaladığı bir aksiyon filmi izleyeceğim hissine kapılmıştım ama hiç de öyle olmadı. Aksiyondan çok duygusal yönü daha ağır basan bir film.

*vigilante: yasal yetkisi olmadan düzeni sağlamaya çalışan kişilere verilen isim.