The Jane Austen Book Club (2007)





Türkçe adı: Jane Austen Kitap Klubü
Yönetmen: Robin Swicord
Oyuncular: Emily Blunt, Kathy Baker, Hugh Dancy, Maria Bello
IMDB puanı: 7.1
Zeynop puanı: 7.2


Kolay, sıkmayan, düşündürmeyen, yer yer gülümseten, yer yer de hüzünleten bir film izleme havasındaydım. Aradığım film The Jane Austen Book Club'mış; izleyince anlamış oldum.


Filmimiz hayatlarında çeşitli problemler yaşayan 5 kadının, sorunlarından uzaklaşıp en sevdikleri yazar olan Jane Austen'ın kitaplarını tartışmak için kurdukları bir kitap klubü hakkında. Kadınlarımız, bir de erkek bakış açısı almak için aralarına kattıkları Grigg ile her ay buluşup bir kitap üzerine tartışmaya ve konuşmaya başlıyorlar. Tabi ki tartıştıkları kitaplarla kendi hayatlarında olan olaylar da yer yer çakışmaya başlıyor. Aşk, gurur, çöpçatanlık, önyargı gibi bütün favori Jane Austen temaları filmimimizin kahramanlarını da çevreliyor.


Ben bir Jane Austen hayranı değilim, hatta Grigg karakterinin hayranı olduğu Ursula K. Le Guin benim için çok daha büyük bir anlam ifade eder ama belki de bir Austen hayranı olmadığımdan dolayı filmi beğendim ve eğlenceli buldum. Eğer bir Jane Austen hayranı olsam Austen'in kitapları üzerine yapılan yüzeysel tartışmalar canımı sıkabilirdi mesela.


Sonuç olarak The Jane Austen Book Club sizi sıkmadan hoşça vakit geçirtebilecek "hoş bir seyirlik" filmi.