Hollywood Ending (2002)




Türkçe adı: Hollywoodvari Bir Son
Yönetmen: Woody Allen
Oyuncular: Woody Allen, Tea Leoni, George Hamilton, Treat Williams, Debra Messing
IMDB puanı: 6.2
Zeynop puanı: 6.6


Woody Allen’ın sinema izleyicileri için ya çok sevilen ya da nefret edilen bir yönetmen olduğu aşikar. Woody ne yapsa beğenirim diyebilecek kadar koyu bir Woody Allen taraftarı olmamakla birlikte, yaptığı filmlerin %90’ını severek, beğenerek izlemişimdir. Hatta şimdiye kadar en beğendiğim filmler listesinde Annie Hall zirveye oynamaktadır bile diyebilirim. Hollywood Ending'in Woody Allen’ın en beğenilmeyen filmlerinden birisi olduğunu duymuştum. Amerika’da çok düşük bir box office kazancı sağlayan, uluslararası bakımdan biraz daha başarılı olan, lakin İngiltere’de gösterime bile giremeyen bir filmden bahsediyoruz burada.
Hollywood Ending’in konusundan kısaca söz etmek gerekirse. Val, zamanında Oscar kazanmış ama daha sonra işleri bir türlü yaver gitmemiş ve artık saçma sapan reklam filmleri çeken bir yönetmendir. Val’in eski karısı Ellie ise ünlü bir film stüdyosunun patronu olan Ed ile beraberdir. Stüdyonun hazırladığı, New York hakkında çekilecek bir filmi yönetmesi için Val’e teklif götürülür. Fakat, yönetmenin “büyük dönüşü” olabilecek bu filmin çekimlerine başlamadan bir gün önce Val’a psikomatik körlük teşhisi koyulur. Bu fırsatı elinden kaçırmamak için Val, menajeri ve kendisine yardımcı olabilecek tek kişi olan çinli kameramanın tercümanı hariç kimseye bu konuda bir şey söylemez.

Film dıştan basit bir fars olarak görünse de aslında içinde sanatsal yaratının zorlukları, ailenin önemi, Hollywood’da işlerin işleyişi, Fransız sinemasının özü ve körlük gibi temalarda alttan alta ufak mesajlar da taşıyor. Yönetmenin körlüğü ise fiziksel körlükten çok zihinsel bir körlüğün metaforu şeklinde sunulmuş izleyiciye. Spoiler olabilir, dikkat ediniz: Filmin sonunda Val’in kör bir biçimde çektiği film Amerika’da yerden yere vurulurken, değişik teknikler kullanıp sinema dilini altüst ettiği için Fransa’da büyük beğeni kazanıyor. İşin ironik yanı ise Woody Allen’in Hollywood Ending adlı bu filminin Amerika’da aynen filmdeki gibi beğenilmeyip 2002 yılı Cannes Film Festivali’nin açılışını yapan film olması. Yani, Val’in tabiriyle “Thank God the French exist.”

Sonuç olarak Hollywood Ending, yer yer Woody Allen’ın ince mizahından nasibini alan, izlemesi keyifli ama daha fazlası olmayan bir film olmuş. Eğer Woody Allen izlemeye yeni başlıyorsanız size tavsiyem Annie Hall, Zelig, Manhattan ya da Manhattan Murder Mystery ile başlamanız olacaktır.